Recytyre-leden: facturatie van de milieubijdrage

Wanneer factureer je wel of niet de milieubijdrage? Wanneer kan je ze terugvorderen? In welke gevallen is het aangewezen om Recytyre-lid te worden? Alle antwoorden hieronder.

Hoe factureer je de milieubijdrage?

Bij verkoop van een nieuwe band bestemd voor de vervangmarkt of de markt voor banden van eerste montage, reken je de milieubijdrage aan en je vermeldt ze op de factuur zichtbaar op een extra lijn. Ze is onderworpen aan een BTW-tarief van 21%.

Bekijk enkele voorbeeldfacturen voor meer informatie of download ze onderaan de pagina.

Wat met export?

Wanneer heb je recht op een teruggave van de milieubijdrage bij export? Dat is afhankelijk van het feit of je voor deze banden zelf een milieubijdrage hebt betaald:

  • je betaalde zelf een milieubijdrage bij aankoop: dan heb je recht op teruggave bij de export;
  • je betaalde geen milieubijdrage bij aankoop: dan kan je ze uiteraard ook niet recupereren bij Recytyre.

Onderstaande tabel geeft duidelijk weer in welke gevallen je de milieubijdrage al dan niet factureert. Je kan deze tabel ook onderaan de pagina downloaden.

Bovenstaande tabel is met uitzondering van banden bestemd voor eerste montage van voertuigen uit categorie M1 en N1.

  1. Voorbeeld 1 – Bij aankoop in het binnenland betaal je een milieubijdrage. Die bijdrage reken je bij de verkoop aan de volgende schakel door – vermeld ze duidelijk zichtbaar op de factuur. In dit geval hoef je geen lid te worden van Recytyre. Je hebt ook geen recht op terugvordering van de milieubijdragen.
  2. Voorbeeld 2 – Je hoeft geen milieubijdrage aan te rekenen bij verkoop. Wanneer je Recytyre-lid bent kan je de betaalde milieubijdragen via een elektronische maandelijkse aangifte terugvorderen bij Recytyre. 
  3. Voorbeeld 3 – Met uitzondering van aankoop bij Recytyre-leden rekent de buitenlandse leverancier je geen milieubijdrage bij aankoop aan. In dit geval ben jij importeur en biedt Recytyre je de mogelijkheid om toe te treden tot het Recytyre-systeem als lid. Via een elektronische maandelijkse aangifte rapporteer je aan Recytyre het aantal banden die je in de voorgaande periode (maand) verkocht op de Belgische markt en waarop je géén milieubijdrage betaalde bij aankoop. Je hebt ook geen recht op terugvordering van de milieubijdragen.
  4. Voorbeeld 4 – Deze transitoperatie vereist geen lidmaatschap of aangifte. Ze geeft geen recht op teruggave van de milieubijdragen, behalve wanneer de aankoop plaatsvindt bij een Recytyre-lid gevestigd in het buitenland en als je hieraan de Recytyre-milieubijdrage betaalt. Wil je de milieubijdrage terugvorderen? Sluit je dan aan als Recytyre-lid. Zoals gezegd: het recht op teruggave van de milieubijdrage bij export is niet afhankelijk van de datum waarop je de banden hebt aangekocht, maar wel van het feit of je voor deze banden een milieubijdrage hebt betaald.

De eindgebruiker draagt de uiteindelijke kost van de milieubijdrage. Dat betekent dat het voor elke fabrikant, constructeur, importeur, tussenhandelaar of eindverkoper een nuloperatie blijft. We raden je aan om als lid, indien nodig, de importaangifte bij Recytyre in te dienen op basis van de verkochte aantallen op de Belgische markt, zodat er in hoofde van je bedrijf geen voorfinanciering van stocks plaatsvindt.

Wat met terugvordering?

In situatie 3 en 4 is terugvordering van de milieubijdrage mogelijk. Hiervoor kan je je inschrijven als Recytyre-lid voor exportactiviteiten.

Voor een gedetailleerde omschrijving van elke stroom, kan je het bijgevoegde document downloaden

Let op: het recht op teruggave is niet van toepassing op banden van nieuwe voertuigen van categorie M1 en N1 die geëxporteerd worden.

Meer informatie: neem contact op met Febelauto.

Voorbeeld facturatie milieubijdrage

Garagist wisselt wiel met pneumatische schroevendraaier - Recytyre

Meer info over de facturatie van de milieubijdrage?

Contacteer ons gerust.