Preventie: lang leve je banden!

Versleten banden verwerken en recycleren, daar doen we elke dag alles voor. Maar vermijden dat je banden verslijten en afval worden, dat heb je voor een groot deel in eigen handen. 

Hoe langer je banden meegaan, hoe beter voor het milieu, je veiligheid én je portemonnee. Als dat geen 3 goede redenen zijn om je banden correct op te pompen. Lees er hier alles over.

Drie goede redenen

01
Voor het milieu

Route asphaltée dans la nature avec coucher de soleil

Correcte bandenspanning zorgt voor minder snelle slijtage. Gevolg: je banden komen niet zo snel bij het afval terecht. Hoe langer banden meegaan, hoe meer afval we vermijden! 

Vergelijk een autoband oppompen ook gerust met een fietsband: met een goed opgepompte band moet je niet zo hard trappen en verbruik je minder energie.

Als elke automobilist maandelijks zijn banden correct oppompt, besparen we samen 80 miljoen liter brandstof. In België alleen al! Goed voor 350 kiloton minder CO2-uitstoot.

Straf, want wist je dat er voor zo’n vermindering van CO2-uitstoot normaal gezien 40.000 hectare bos nodig is? Dat is bijna 6% van de totale oppervlakte aan bos in België. 

02
Voor je veiligheid

image hivernale voiture dans la neige profil de pneu

Banden met een foute spanning zorgen voor minder rijcomfort en een slechtere wegligging, en ze verlengen de remafstand. Ook het risico op slippen verhoogt. In extreme gevallen leidt het zelfs tot een klapband.

Onbegrijpelijk dus dat amper 1 op 5 van de automobilisten elke maand de bandenspanning controleert. Met de juiste bandenspanning heb je meer grip en rij je echt een stuk veiliger! 

03
Voor je portemonnee: tot €300 in de pocket

Main qui sort des billets de banque d'un portefeuille

Brandstofverbruik en slijtage voel je ook in je portemonnee. Is je bandenspanning 20% te laag? Reken dan op een kortere levensduur van liefst 25%. Is de spanning 30% te laag, dan gaat je band zelfs maar half zo lang mee. Zo zit je snel met nieuwe aankoopkosten.

Bovendien verbruikt je wagen (of je moto/bromfiets) met goed opgepompte banden minder brandstof. Ook dat scheelt al gauw een pak euro’s. 

Met correcte opgepompte banden bespaar je tot €300!

6 preventietips: zet je goede bedoelingen om in de praktijk

Met deze handige tips gaan je banden langer mee.

Man denkt na hand aan kin

Nog vragen over hoe je je banden langer laat leven?

Stel ze gerust.