Ik ben inzamelpunt van oude banden / verkoper

Als verkoper van nieuwe banden ben je meestal ook een inzamelpunt van oude banden. Die banden laat je dan ophalen - je bent dus ook een ophaalpunt. Door met Recytyre samen te werken en je te registreren, maak je dat allemaal veel makkelijker voor jezelf. En je doet iets goeds het milieu: je houdt die versleten banden weg uit de natuur.

Belangrijk: registratie als inzamelpunt van oude banden en lidmaatschap als invoerder van nieuwe banden zijn 2 afzonderlijke statuten, met 2 aparte procedures. Als inzamelpunt ben je niet automatisch lid. Ontdek hier alvast hoe je lid wordt en vind hieronder alles om geregistreerd inzamelpunt te worden. 

 

Hoe helpen wij jou?

Hoe kan jij zelf helpen?

Wat is er interessant voor jou om te weten?

Nog vragen? Deze antwoorden zetten je verder op weg.

Ben ik als ophaalpunt automatisch lid van Recytyre?

Neen, beide staan los van elkaar. Registratie als ophaalpunt en lidmaatschap zijn 2 afzonderlijke statuten.

Registreer je je (gratis) als ophaalpunt bij Recytyre, dan heb je - mits je aan enkele voorwaarden voldoet - recht op een gratis inzameling van die afvalbanden door één van de Recytyre-partners.

Breng je zelf banden op de markt waarop nog geen milieubijdrage werd betaald (bv. door import uit het buitenland)? Dan sluit je best bij Recytyre aan als lid om te genieten van de collectieve invulling van de aanvaardingsplicht, die wordt verzorgd door dit organisme.

Je kan dus zowel geregistreerd ophaalpunt als Recytyre-lid worden, maar dit zijn 2 aparte procedures.

Ik stel een probleem vast bij de inzameling van mijn afvalbanden. Wat moet ik doen?

Na elke ophaling van je oude banden door een erkende ophaler ontvang je automatisch een mail met de gegevens van wat er bij jou is opgehaald. Stemmen deze gegevens niet overeen met wat er volgens jou in werkelijkheid werd opgehaald? Meld dit dan binnen de 10 werkdagen aan Recytyre.

Voor andere problemen ben je ook steeds welkom bij onze diensten via pos.nl@recytyre.be.

Ik ben garagist of bandenspecialist en ik wil zelf mijn banden inleveren bij een erkende ophaler. Wat moet ik doen ?

Neem eerst contact met de erkende ophaler om zeker te zijn dat dit mogelijk is. Je kan dit uitsluitend doen bij de ophaler(s) die aan je bedrijf gekoppeld is/zijn. Twijfel je, contacteer dan even Recytyre. Je kan ook van ophaler veranderen na eenvoudige vraag bij Recytyre. Indien je geregistreerde ophaler akkoord is, dan moet je bij de inlevering van je oude banden:

  • je registratienummer als ophaalpunt (verleend door Recytyre) bezorgen, samen met de volledige coördinaten je bedrijf;
  • je identiteit, de nummerplaat van je voertuig en het detail van de afgeleverde producten laten registreren door het gehomologeerde ophaler in kwestie;
  • een identificatieformulier vragen van de gehomologeerde ophaler waarop het detail van de afgeleverde producten staat beschreven -  hou dit gedurende 5 jaar bij i.v.m. eventuele controles door Recytyre-medewerkers
"Toogverkoop": wanneer reken je een milieubijdrage aan? Wanneer en hoeveel oude banden aanvaard je?

Deze tabel verduidelijkt alles.

Ik verkoop verschillende soorten banden. Kan ik mijn operator vragen om aparte containers voor elke soort banden tot mijn beschikking te stellen?

De banden voor de toerismewagens en voor 4x4, bestelwagens en motoren mogen in dezelfde container of recipiënt worden verzameld.

Wat met andere types van banden? Die stockeer en bied je telkens apart aan je ophaler aan (bv. toerismebanden niet samen met landbouwbanden, landbouwbanden niet samen met vrachtwagenbanden enz…).  

Op eenvoudig verzoek zal je operator, een partner van Recytyre, je met raad en daad bijstaan om hiervoor een optimale stockage-oplossing te krijgen.

Hoe moet ik de milieubijdrage vermelden op mijn verkoopsdocumenten, tarieven, advertenties of reclamefolders?

Het juiste woord om te gebruiken is: "Milieubijdrage".
Je mag ook kiezen voor de afkorting "M.B." of "MB", voor zover ze niet tot misverstanden leidt met andere begrippen in de context waarin ze wordt gebruikt.

De milieubijdrage is geen taks. Het is een dienstverlening en dus onderworpen aan een BTW tarief van 21%.

Vermeld de milieubijdrage afzonderlijk op de factuur of op ieder andere document waar sprake is van de prijs van het product. (bv. reclamefolder, tarief, bestelbon, contract, enz.)

Gelieve de bijdrage minstens per prijscategorie op de factuur te noteren.

Algemene regel: naar de consument toe geef je het bedrag van de milieubijdrage altijd incl. BTW weer.

Je hoeft de naam "Recytyre" niet vermelden op de verkoopsdocumenten.

Op reclamefolders adviseren we om de verkoopprijs als volg te vermelden:

- ofwel duid je de productprijs (inclusief BTW) aan met de vermelding "exclusief milieubijdrage van € xx (inclusief BTW)".

Voorbeeld: € 75, - exclusief milieubijdrage van € 2,86 BTW inbegrepen

Vermeld in dit geval ook de totale prijs en geef het niet weer in een kleiner lettertype.

- ofwel duid je de totale prijs (inclusief BTW) aan met de vermelding "milieubijdrage van € xx inbegrepen".

Voorbeeld: € 75, - milieubijdrage van € 2,86 inbegrepen

Man test band in garage - Recytyre

Meer weten over je registratie als inzamelpunt?

We helpen je graag.