Koester uw banden!

Mits een goed gebruik van de band kan je, naast tal van andere voordelen, de levensduur ervan aanzienlijk verlengen. Dit kan door aandacht te besteden aan enkele zaken:

  • Correcte montage van de band: dat is natuurlijk de verantwoordelijkheid van uw bandenspecialist, die uw banden optimaal zal uitbalanceren en de wielen zal uitlijnen. Wielen die niet goed in lijn staan, veroorzaken immers extra bandenslijtage en zorgen ervoor dat de auto meer brandstof verbruikt dan nodig.
  • De diepte van het profiel is erg belangrijk: het profiel zorgt niet alleen voor grip op de weg, maar voert ook het vuil en het water dat onder de band komt af. Een onvoldoende diep profiel verlengt de remafstand en brengt de wegligging in het gedrang. Veilig rijden heeft dus ook heel veel te maken met de staat van de banden. De minimumdiepte van het profiel is wettelijk vastgesteld op 1,6 mm. Je kan dit meten met een profieldiktemeter of met een … stuk van 1 euro. Als het buitenste gouden randje van zulk muntstuk nog zichtbaar blijft als je de profieldiepte van je band controleert, dan wijst dit erop dat je profiel onvoldoende diep is en is je band dringend aan vervanging toe.
  • De bandenspanning is even essentieel. Vergelijk het met een fiets met onvoldoende opgepompte banden: daar moet je veel harder mee trappen. Uw auto moet net hetzelfde doen bij onvoldoende bandenspanning, verbruikt dus meer energie en brandstof én stoot meer CO2 uit. Bovendien slijten uw banden sneller en krijgt uw auto een slechter weggedrag. Controleer dus regelmatig uw bandenspanning en respecteer de door de fabrikant aanbevolen spanning. Opgelet: banden warmen op als u rijdt waardoor de spanning stijgt. Zorg ervoor dat uw banden "koud" zijn als u de spanning meet.

Uw voordeel bij een correct gebruik van uw banden:

- minder snelle slijtage

- meer veiligheid

- minder brandstofverbruik

- minder CO2-uitstoot

Als uw banden dan toch aan vervanging toe zijn, kan u dit met een gerust geweten doen: alle gebruikte banden krijgen - al dan niet na verdere verwerking - een nuttige en duurzame bestemming.